Feeds:
Posts
Comments

Projek Memasak kembali …..

Dah bertahun tahun tak berblog dan attend cooking class . Bila tengok adik ipar yang tak attend class masakan cuma berpandu resepi di blog sahaja, boleh lagi buat bisness baking , rasa kagum pulak kat dia. Ya la , kita yang beria -ia join class masakan tapi bila colleague husband nak tempah,tak mau pulak akak buat. he he. Itu yang kena sembur dengan husband ” rugi je duit , awak join class tapi tak moh praktik ilmu ” hu hu. pandai muka. Okay , hari ini ingat nak buat kek red velvet. Tahun 2010 , ada attend class di buat oleh Lynn Hassan. Sedap kek , tapi tak pernah try buat resepi di rumah. First and last buat , masa attend class Lynn tahun 2010. Bila adik ipar kata , tengok kata blog pun okay. Puas google terjumpa resepi kat blog ini. nampak okay. semangat ini nak buat. Resepi di http://aziejaya.blogspot.com/2014/04/kek-red-velvet-istimewa-dari-juita.html . Aiyoo dah lama tak blog macamana nak insert link .😦. Ini kena tanya alvin tan lah nampak nya.

Masak masak masak ?

Dah lama tak masak di rumah apatah lagi buat cake dan cookies . Bila tengok balik buku resepi , rasa rugi pulak attend class yang banyak tapi tak praktikan ilmu yang dipelajari.😦.

Piala Thomas 2014

Stress bila tengok badminton ini. Last game terus tukar channel🙂. Tak patriotik betul lah. Jepun memang handal, First time masuk final. Memang dahsyat sungguh. Boleh kalahkan  Juara bertahan China 3-0.  So tak tahu lah resultnya. Kalau menang , esok CUTI. yeah.

Ya Allah, berkurun lamanya tak buka blog. Dah hampir lupa ada blog. Ini pun sebab nak cari balik resepi lama. 

#Cupcakes#

Musim buat cupcakes datang lagi. After several attempt with different recipe, finally dapatlah buat. Rasa boleh tahan🙂

Sayur Campur Tie_Hanim

Bahan-bahan🙂

1/2 biji Bawang besar Spanish

2 ulas Bawang putih

5-6 biji cili api

Brokoli

Bunga kobis

Lada Benggala

Cendawan Tiram

Udang

Fish Cake

Fish ball

Sotong

Cara-caranya🙂

1. Panaskan minyak jagung, masukkan udang , fish cake, fish ball dan apa-apa rencah yang ada kat dapur.

2. Masukkan brg tumis (bawang besar & bawang putih + cili api yg dititik.- hingga naik bau.

3. Masuk sayur, ~ garam secukup rasa & serbuk perasa.

4. Lepas tu, hidangkan. Makan hingga menjilat jari.

Chocolate Chip

Masih lagi dalam quest to find the best chocolate cookies . So nie resepi yang ke berapa yek? Nie dapat dalam laman web . Siap step by step lagi. Depa claim the best recipe in the web. Nie nak cuba !

Cookie Ingredients:

1 Cup Crisco
1/2 Cup Butter
1 1/4 Cup White Sugar
1 1/4 Cup Brown Sugar
1 Tablespoon Vanilla
2 eggs
4 Cups Flour
2 teaspoons Baking Soda
1 teaspoon Salt
2 Cups Semisweet Chocolate Chips
1 Cup roasted Walnuts, that have been chopped

Beat together sugar , crisco, butter  until sugars are blended well and mixture’s consistency is light and fluffy

Then add eggs and vanilla

Then add the dry ingredients .

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.