Feeds:
Posts
Comments

Archive for November, 2007

Ikan Grill Bersos Yogurt

image704.jpg

Bahan A :

500gm Filet ikan
1 sudu teh Italian Herb
1 sudu teh Lada Hitam
Secubit garam
2 sudu makan minyak zaitun

* ikan diperap selama 15 minit dengan bahan-bahan diatas.

Bahan B (sos)
1 cawan yogurt
3 ulas bawang putih dicincnag
1 biji bawang besar ( dadu)
1/2 biji lemon ( ambil jus)
1 cawan stok ikan
1 ikat daun ketumbar di mayang halus
1 sudu margerin

Cara-caranya:
Ikan yang diperap perlu di grill dalam oven.

Sos
Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu margerin.
Tumiskan bawang putih dan bawang besar .
Masukkan stok ikan dan yogurt.
Masukkan daun ketumbar dan juga jus lemon.
Kemudian masukkan garam secukup rasa dan juga lada hitam.

Advertisements

Read Full Post »

Tauhu Kukus

image738.jpg
Tauhu nie favourite Miss Tok. . Kalau dia makan kat canteen mestilah lauk tauhu. So masa masak nie teringatlah Miss Tok. Selamat Pengantin Baru Miss Tok. ( serve lauk tauhu ke  🙂

Bahan-Bahannya:

Tauhu lembut ( beli je kat speedmart 99) harga RM 1
Udang Kering
Sos Tiram
Bawang putih.

Cara-caranya
Tauhu dikukus

Read Full Post »

image740.jpgimage742.jpg

Sabrina ada class party esok. So Akak decided to bake mini cup cakes. Original resepi from kitchen link. Tapi modified sikit. Gula kurang. Yalah nanti kencing manislah pulak. Guna tepung kek, jadi tekstur dia macam sponge kek. Ingat nak buat cheese cake tapi last year tak laku 😦 . So biarlah buat mini tiny cup cakes, Kalau tak habis boleh distribute kat member-member yang kelaparan. Al maklumlah sekarang nie sibuk practice untuk senior games carnival.
Hubby seperti biasalah critic, ” Pakailah sudu special sikit, nie ada yang BESAR, ada yang kecil” . Seperti biasalah akak kan tak berseni. 😛

2 3/4 cawan tepung naik sendiri ( original guna 1 1/2 cwn tepung kek and 1 1/4 tepung gandum)
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan susu ( penuh krimlah sedap ; lebih lemak lebih sedap 🙂
1 sudu kecil esen vanila

Blueberries filling
star decoration
serbuk kayu manis

Cara-caranya
1. Pukul butter dgn gula
2. Then masukkan telur, pukul lagi
3. Masukkan susu dan esen vanilla
4. Masukkan tepung
5. Bahagi dua
i) Star Cinnamon
Tambahkan 3 sudu teh serbuk kayu manis
ii) blueberries twirl
Masukkan 1/2 adunan dalam acuan , then 1 sudu teh blueberrie filling. Then tutup dgn adunan tepung .
Guna pencungkil gigi ,celup dalam blueberries filling dan buat pusaran.

Senangkan

Read Full Post »

Chocolate Chip Cookies
Resepi dapat dari my student. The taste not bad. 🙂 Jangan mare Giuleta.
250g butter
6 oz sugar
12 oz flour
6 oz chocolate chip
4 tablespoon of drinking chocolate
2  egg yolk
1 tbs of vanilla essence

How to make it
Put in the butter and sugar together
Let it mix
Put 2 two egg yolk and vanilla essence
Put in flour and drinking chocolate
Put in chocolate chip

DONE!

Read Full Post »