Feeds:
Posts
Comments

Archive for the ‘~My Thought~’ Category

Masak masak masak ?

Dah lama tak masak di rumah apatah lagi buat cake dan cookies . Bila tengok balik buku resepi , rasa rugi pulak attend class yang banyak tapi tak praktikan ilmu yang dipelajari. :(.

Advertisements

Read Full Post »

image740.jpgimage742.jpg

Sabrina ada class party esok. So Akak decided to bake mini cup cakes. Original resepi from kitchen link. Tapi modified sikit. Gula kurang. Yalah nanti kencing manislah pulak. Guna tepung kek, jadi tekstur dia macam sponge kek. Ingat nak buat cheese cake tapi last year tak laku 😦 . So biarlah buat mini tiny cup cakes, Kalau tak habis boleh distribute kat member-member yang kelaparan. Al maklumlah sekarang nie sibuk practice untuk senior games carnival.
Hubby seperti biasalah critic, ” Pakailah sudu special sikit, nie ada yang BESAR, ada yang kecil” . Seperti biasalah akak kan tak berseni. 😛

2 3/4 cawan tepung naik sendiri ( original guna 1 1/2 cwn tepung kek and 1 1/4 tepung gandum)
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan susu ( penuh krimlah sedap ; lebih lemak lebih sedap 🙂
1 sudu kecil esen vanila

Blueberries filling
star decoration
serbuk kayu manis

Cara-caranya
1. Pukul butter dgn gula
2. Then masukkan telur, pukul lagi
3. Masukkan susu dan esen vanilla
4. Masukkan tepung
5. Bahagi dua
i) Star Cinnamon
Tambahkan 3 sudu teh serbuk kayu manis
ii) blueberries twirl
Masukkan 1/2 adunan dalam acuan , then 1 sudu teh blueberrie filling. Then tutup dgn adunan tepung .
Guna pencungkil gigi ,celup dalam blueberries filling dan buat pusaran.

Senangkan

Read Full Post »

Bawal Kukus Asam Boi

photo-36.jpg

Read Full Post »

Saja create blog baru nie untuk post resepi yang selalu di buat di rumah. (bukan selalu tapi kadang-kadang 🙂

Ingat nak pakai nama oregano tapi blog dah exist. Jadi lah oreegano 😛

Read Full Post »