Feeds:
Posts
Comments

Ikan Grill Bersos Yogurt

image704.jpg

Bahan A :

500gm Filet ikan
1 sudu teh Italian Herb
1 sudu teh Lada Hitam
Secubit garam
2 sudu makan minyak zaitun

* ikan diperap selama 15 minit dengan bahan-bahan diatas.

Bahan B (sos)
1 cawan yogurt
3 ulas bawang putih dicincnag
1 biji bawang besar ( dadu)
1/2 biji lemon ( ambil jus)
1 cawan stok ikan
1 ikat daun ketumbar di mayang halus
1 sudu margerin

Cara-caranya:
Ikan yang diperap perlu di grill dalam oven.

Sos
Panaskan kuali dan masukkan 1 sudu margerin.
Tumiskan bawang putih dan bawang besar .
Masukkan stok ikan dan yogurt.
Masukkan daun ketumbar dan juga jus lemon.
Kemudian masukkan garam secukup rasa dan juga lada hitam.

Advertisements

Tauhu Kukus

image738.jpg
Tauhu nie favourite Miss Tok. . Kalau dia makan kat canteen mestilah lauk tauhu. So masa masak nie teringatlah Miss Tok. Selamat Pengantin Baru Miss Tok. ( serve lauk tauhu ke  🙂

Bahan-Bahannya:

Tauhu lembut ( beli je kat speedmart 99) harga RM 1
Udang Kering
Sos Tiram
Bawang putih.

Cara-caranya
Tauhu dikukus

image740.jpgimage742.jpg

Sabrina ada class party esok. So Akak decided to bake mini cup cakes. Original resepi from kitchen link. Tapi modified sikit. Gula kurang. Yalah nanti kencing manislah pulak. Guna tepung kek, jadi tekstur dia macam sponge kek. Ingat nak buat cheese cake tapi last year tak laku 😦 . So biarlah buat mini tiny cup cakes, Kalau tak habis boleh distribute kat member-member yang kelaparan. Al maklumlah sekarang nie sibuk practice untuk senior games carnival.
Hubby seperti biasalah critic, ” Pakailah sudu special sikit, nie ada yang BESAR, ada yang kecil” . Seperti biasalah akak kan tak berseni. 😛

2 3/4 cawan tepung naik sendiri ( original guna 1 1/2 cwn tepung kek and 1 1/4 tepung gandum)
1 cawan butter
1 1/2 cawan gula
4 biji telur
1 cawan susu ( penuh krimlah sedap ; lebih lemak lebih sedap 🙂
1 sudu kecil esen vanila

Blueberries filling
star decoration
serbuk kayu manis

Cara-caranya
1. Pukul butter dgn gula
2. Then masukkan telur, pukul lagi
3. Masukkan susu dan esen vanilla
4. Masukkan tepung
5. Bahagi dua
i) Star Cinnamon
Tambahkan 3 sudu teh serbuk kayu manis
ii) blueberries twirl
Masukkan 1/2 adunan dalam acuan , then 1 sudu teh blueberrie filling. Then tutup dgn adunan tepung .
Guna pencungkil gigi ,celup dalam blueberries filling dan buat pusaran.

Senangkan

Chocolate Chip Cookies
Resepi dapat dari my student. The taste not bad. 🙂 Jangan mare Giuleta.
250g butter
6 oz sugar
12 oz flour
6 oz chocolate chip
4 tablespoon of drinking chocolate
2  egg yolk
1 tbs of vanilla essence

How to make it
Put in the butter and sugar together
Let it mix
Put 2 two egg yolk and vanilla essence
Put in flour and drinking chocolate
Put in chocolate chip

DONE!

Fetuccini Sos Cendawan

Resepi nie sangat senang di buat. Kalau tiba-tiba ada orang datang bertandang bolehlah masak. Tak perlu semua bahan yang disenarai. Yang penting krim cendawan , susu cair, daun ketumbar dan juga tidak lengkap kalau tak de OREGANO. Rasanya macam kuah carbonara.

Bahan-bahannya
1 bungkus fetuccini
1 tin cendawan krim sup (cairkan dengan 1 cawan air)
1 tin susu cair
1 batang lobak merah
brokoli
bunga kobis
cendawan tiram- di carik
1 tin cendawan butang-potong nipis
3 biji lada benggala [merah, kuning, hijau]
daun ketumbar- di mayangkan
1 biji bawang besar-dadukan
5 biji bawang putih
1 biji lemon ( ambil jus)
1 sudu makan oregano
2 sudu besar sos tiram
2 kiub ayam
minyak zaitun
lada hitam, lada sulah

Cara-Caranya:

1. Rebuskan Fetuccini hingga kembang dan lembut. Masukkan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat. Angkat dan toskan.
2. Potong serong karot, potong sayuran lain dan rebus/kukus.
3. Panaskan kuali dengan minyak zaitun dan goreng dahulu bawang putih dan bawang besar. Akar ketumbar basuh dengan bersih dan dititik masukkan sekali.
4. Masukkan oregano, sos tiram, kiub ayam.
5. Masukkan cendawan butang dan lada bengala.
6. Masukkan sup cendawan diikuti susu cair .
7. Masukkan hirisan daun ketumbar dan lada hitam.
8. Masukkan fettucini dan sayur-sayuran.
9. Sebelum dihidangkan masukkan percikan lemon.
fetuccini.jpgimage718.jpg

Chocolate Chip memang menjadi kegemaran terutama from Famous Amos. Nak gak buat sendiri. Nie resepi yang ketiga . Dapat dari zairul fotopage. For complete recipe please visit this website. Rasa lebih kurang dengan Jamie . Esok lusa nak cuba recipe dari copycat

Bahan-bahannya :
220g butter
100g gula castor
80g gula perang
1 biji telur
150g tepung gandum (diayak)
100g tepung beras
100g tepung kastard
1 1/2 sudu teh baking powder
5g serbuk koko
30g semi sweet chocolate chips
50g walnuts atau badam
secubit garam halus
Cara-Caranya

1. Pukul butter dan gula .
2. Masukkan telur. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung gandum, tepung beras , tepung kastard, serbuk penaik , serbuk koko, garam.
4. Akhir sekali, masukkan chocolate chip dan badam. Lebih sedap kalau guna kacang pecan atau walnut.
5. Bakar lebih kurang 10 ke 15 minit. Agak-agaklah 🙂

My best friend , Jamie memang handal /pakar dalam masak memasak. Dulu-dulu masa sibuk tengok La Sopadora ( ala cerita latin) , balik kerja mesti singgah rumah dia, sambil nonton tv. Mesti dia masak. Kalau tidak pun mesti ada air nescafe secawan. Sekarang nie, agak-agak lapar pilah rumah dia. Bila dia nak buat open house? 🙂 Ok, nie resepi dari Jamie. Memang sedap. Masa time buka puasa kat Cheras, dia bawa satu balang. There and then habis.

Bahan-bahannya.

250 g butter
200 gula halus
100 g tepung gandum
100 g tepung tepung kek
100 g tepung jagung
1 biji kuning telur
sedikit esen vanilla
60g chocolate chip (  atau agak-agak)
badam

Cara-caranya :
1. Pukul butter dgn gula hingga kembang
2. Masuk telur , esen vanilla
3. Masuk ketiga-tiga tepung
4. last masukkan chocolate chip dan badam
5. Bakar. berapa lama ? agak le. 😛